WORK CONTINUES

WE ARE AVAILABLE REMOTELY

macio@vdmma.com | 083 409 9297

lloyd@vdmma.com | 083 290 7877

rikus@vdmma.com | 083 952 8043

johan@vdmma.com | 083 291 1012

ina@vdmma.com | 082 858 7882

image003.png

161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

COMPETITION FOR A RURAL PRE-SCHOOL 

Mozambique

2019

A building in the landscape

A building of the landscape

The above two propositions present the design thinking for the proposal as follows :

A building in the landscape, is without perimeters or boundaries. The earth beneath your feet extends from outside, to within a group of structures, then out and beyond. Walking through it, between the function parts of which the whole is composed, is possible. Overhead, there is a canopy of trees, vaulted structural roof elements and an over-sailing tilted sheet roof. The tilting sheet roof covers the entire site, is pierced by ventilation and cooling chimneys, and a water tank tower. The chimney towers will make visible the building from a distance in the landscape, from numerous directions of approach, by bus, bicycle, on foot.

A building of the landscape refers both to the surrounding natural landscape as well as settlement methods and patterns nearby. The ground and sand of the site is utilised : the floor platforms, walls and vaulted canopies are constructed out of compressed earth building blocks. The tilting sheet roof collects rain water to a storage tank below the ground at the low end of the roof tilt. The tilted sheet roof, facing north, reflects solar gain, (can be utilised for solar panels), and in places is permeable to also allow sunlight into the spaces between the structures. The chimney towers employ prevailing air movement, to draw cool air into the spaces beneath the sheet roof, and equally to extract air as it heats up during the course of the day

The spatial program, below, is knitted into the above propositions :

There is a central group of spaces, linear in layout but accessible also from all sides, comprising of the arrival space, covered court and school yard, the space for eating, the multipurpose covered space and an external ‘boma’ with a fire pit. The central group of spaces is an arrangement of structures within which the kids come to learn and play and the community comes to gather

The necessary functions : classrooms, kitchens, offices, lockable stores, bathrooms etc are arranged around the central group of spaces. Without authoritarian emphasis. All the necessary function spaces are easily accessible from the central group of spaces. Classrooms face both onto the central covered school yard, as well as onto adjacent external spaces.

The premise here is that learning need not be restricted to traditional classrooms only. Learning can happen where a group of people can assemble with ease and in comfort. If the day is good, there are benches outside, under the trees or roof canopy

we first spread a parasol to throw shadow on the earth, and in the shadow we put together a house’ – Japanese novelist Tanizaki 

 

 

________________________________

CREDITS                                      

________________________________

 

Structural Engineer
Henry Fagan & Partners

 

________________________________

AWARDS                                     › 

________________________________

PUBLICATIONS                            ›

________________________________

PROJECT PDF                              

________________________________

SHARE THIS PROJECT                

________________________________