Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House
Tall Half House

TALL HALF HOUSE

Getamock, Tanzania

2020

 

Competition

Tall House – the intent being to minimise the footprint. Tall also, so we could place the accommodation above and off the ground. The ground is dirty, for cattle, chickens and becomes un stable during flash floods

Half House – because the house has both social (public) and family (private) sides, in placement on the site and within the space planning of the internal levels of the house.

The structure of the house is half closed, and half open

What is a house ?

 

We have been wrestling, for a very long time, in the practice with the idea of the house

 

The origin of ‘house’, of examples, variations, throughout time and in all cultures, is endless and haphazard, and rightly so. It should be

 

As a point of departure, we propose thinking broadly in ‘epochs’

 

If the International style, (was), is International, (the Modern Movement), and is both post-industrial, and inescapable, then we argue that today, in no part of the world including all its cultures, can anyone reverse industrialisation?

 

Which is not to say there is nothing to reference in pre industrial times, to find better ways today to live in the world we have very nearly destroyed.

 

The site is located very nearly on the equator, in a region with unique natural conditions, character, customs and resources. Where the International style cannot predict or dictate the design, is in the notion that ‘one size fits all’. It does not.

 

We propose to try to further evolve the position established in the Modern Movement, in considering the way structures are made today and the unique characteristics of the region in which the site is located

 

Where ‘making’ buildings has become extremely sophisticated, from the original ‘domino house proposition’ in ‘first world thinking’, let us realistically re consider our thinking in a time and place where the methods and materials of construction allow rather for bricks, cement, timber planks, steel nuts, bolts, plates, connectors, prefabricated steel and polycarbonate profiled sheeting. There not being cash for cantilevers, cost intensive composite materials, components and means of construction

 

The proposed structure consists of a base, elevated above the surface of the ground, made of cement reinforced and braced brick piers, a concrete slab, and a stabilising ‘shear structure’ which also serves as the ‘fire places structure’. On top of the secure base, stands a timber framed and braced structure with platforms, connected using steel nuts, bolts and plates. The framed structure is partly (half) enclosed and supports a rain water collecting sheet roof (potentially also solar panels)

 

The existing access to the site leads into the ‘public domain’ of the site

 

The house is positioned on the site near the existing trees to be retained, separating the access to the site from the existing dwellings on the site, also to be retained. A passer-by can pass the house, without entering it.  

 

We propose the existing shower and latrine be immediately upgraded. New showers and bathroom facilities are located at the base of structure, with water tanks

 

The stairs at the base, also a communal sitting space, and a ramp for the infirm, provide access to the first level of the home

 

At the first level of the ‘timber frame’, there are social spaces, outdoor and indoor fires for cooking, private spaces for living and sleeping for the family

 

Stairs to the next level of the ‘frame’ lead to the primary sleeping spaces, which in turn are equipped with ‘bed containers’ which can be arranged in different ‘layouts’. The ‘bed containers’ sleep two people and also provide for a work surface and storage space. A further stair leads to the top level – a private family terrace below the canopy roof looking out over the landscape  

 

We do not intend to appropriate from the first world post industrial international style, nor from the rural Tanzanian way of building

 

However, the precept of equal access for all to sun, space, green and fresh air, is we propose, universally immutable

 

_______________________________

CREDITS       

_______________________________

AWARDS                                   

_______________________________

PUBLICATIONS                           › 

_______________________________

PROJECT PDF                             

_______________________________

SHARE THIS PROJECT   

_______________________________

WORK CONTINUES

WE ARE AVAILABLE REMOTELY

macio@vdmma.com | 083 409 9297

lloyd@vdmma.com | 083 290 7877

rikus@vdmma.com | 083 952 8043

johan@vdmma.com | 083 291 1012

ina@vdmma.com | 082 858 7882

image003.png

161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
Tall Half House

Physical Model of Timber Structure