161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

Z E I T Z   M O C A A 

The Zeitz Museum of Contemporary Art Africa and The Silo Hotel – V&A Waterfront

2017

 

VDMMA is appointed as local executive architects together with RBA and JPA for the Zeitz MOCAA Grain Silo in the V&A Waterfront.

The Design Architect for this landmark project is Heatherwick Studio.

From Heatherwick Studio:

Cape Town’s prominent grain silo was once used to store and grade maize from all over South Africa. But with the advent of containerised shipping, the huge piece of concrete infrastructure was decommissioned and in need of a new purpose.

Shortly after the Victoria & Alfred Waterfront had approached the studio to develop and adapt the site, an initiative began to create Africa’s first international museum dedicated to contemporary African Art.

The two programmes coincided to transform the grain silo into a new permanent home for Jochen Zeitz and Zeitz Foundation’s collection of contemporary art as the catalytic starter for the new museum.

 

The original building was composed of two main elements – a grading tower and a block of 42 tightly-packed silos. Rather than resorting to wholesale demolition, the studio took on the challenge to convert the multitude of concrete tubes into spaces to display art while retaining the silo’s industrial character.

 

The studio’s solution was to carve out a large central space from the cellular concrete structure to form a major social space that reveals the original intersecting geometries in an unexpected way. The perimeter tubes were then substantially cut back and converted into five floors of galleries for permanent and temporary exhibitions.

 

The finished carved tubes above the atrium space allow daylight in from above through thick layers of laminated glass, fritted with a pattern commissioned from the West African artist El Loko. The frit creates a walkable surface for the upper level sculpture garden, allowing daylight inside while protecting from too much heat building up inside.

In the grading tower, concrete walls were cut away between the structural frame to create new three dimensionally shaped windows that reflects a kaleidoscope of textures and colours that change throughout the day. At night, the glow of lights inside transform the tower into a beacon in the harbor.

(photo credit: Iwan Baan)

 

 

_______________________________

CREDITS       

_______________________________

Developer/ Client

V&A Waterfront

Design Architect

Heatherwick Studio

Prjoect Manager/ Principal Agent

Mace Management Services

Civil & Structural Engineer

Sutherland

Mechanical & Wet Fire

Plumbing Engineer

Arup

Façade Engineer

Arup

Rational Fire Consultant

Solution Station

Electrical / Electronic Engineer

Solution Station

Quantity Surveyor

MLC

Lift Consultant

Solutions 4 Elevating

Heritage Consultant

Nicolas Baumann Heritage

Industrial Heritage Adviser

Industrial Heritage

Town Planner
Neil Schwartz Town Planning

Occupational H&S

Eco-Safety Systems

Acoustic Consultant

SRL

Disability Consultant

Disability Solutions

Security Engineering

Diversified Security Engineering

Enabling Works / Principal Contractor

WBHO

Museum Operator

Zeitz MOCAA

Hotel Operator

The Royal Portfolio

_______________________________

AWARDS                                   

_______________________________

PUBLICATIONS                           › 

_______________________________

PROJECT PDF                             

_______________________________

SHARE THIS PROJECT   

_______________________________