161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

B R I D G E   H O U S E

3 Residences - Glen Avenue, Higgovale, Cape Town

2001

 

The site consists of three separate but adjacent sites forming one entity, located in the heart of Higgovale, which lies upslope from the Cape Town CBD and below Table Mountain.

All three sites are traversed by a “DONGA” – a dry river course. The overall site, roughly triangular, is bounded by Glen Avenue to the South and East, public open space (a Pine forest) to the West and houses to the North and East.

The site slopes, in places steeply, from Glen Avenue down towards the North. There are views of Table Mountain, Devils Peak, Lions Head and Signal Hill, the adjacent Pine forest, the City, the Harbour, the Atlantic Ocean, and beyond.

The site contains large and mature specimens of exotic and indigenous trees, set amongst rocks and moss covered boulders, which help to form the DONGA and its banks, which are covered by tangled undergrowth.

We discovered in amongst the rocks, fallen tree trunks and undergrowth; traces of a previous use of the site in the form of, stone steps, pathways, platforms and broken down stone walls.

We undertook the task to re-invent this “ancient” garden in this “found valley” on the slopes of Table Mountain. It was decided to place the structures along the perimeter of the three sites, thus allowing the inner areas to be landscaped in a manner which would emphasize the natural DONGA, the natural and inherent beauty of the site and the views towards the MOUNTAINS and the SEA.

The structures form the boundary between the street (public space) and inner landscape (private space), of which the adjacent Pine forest also forms a part.

At the uppermost end of the site, a BRIDGE was placed across the DONGA, allowing the DONGA to remain below. A POOL and STREAM, flowing to a POND, were inserted into the dry riverbed. The flow of water is dammed by the POOL, then runs freely in the stream and settles in the pond at the base of the site. Intensive planting will regenerate the garden. Found pathways and steps have been reinstated and added to.

The BRIDGE is the “Main House” (SITE 1); containing entry, living spaces and main bedrooms. Adjacent to the bridge are the GARAGE and Guest quarters (SITE 2). At the base of the site, the DONGA House (for visitors) spans over the POND (SITE 3).

The owners, LINTELOO from Holland, presented a very clear brief to us, which in essence remains unchanged since the inception of the project in mid 2001.  LINTELOO’s sophisticated understanding of the design process, as evidenced by the furniture they produce – resulted in a powerful and collaborative partnership between the client and the architect.  In addition to the loose furniture, LINTELOO have also assembled a significant collection of Art Works by local Cape Artists, for display in the house

 

_______________________________

CREDITS       

_______________________________

Quantity Surveyor
Bernard James & Partners

 

Structural Engineer
Henry Fagan

 

Contractor
Hare & Liddell

 

Landscape Architect
Tarna Klitzener 

 

Land Surveyor
KA Hodge Land Surveyors

 

GeoTech
M v Wieringon & Partners 

_______________________________

AWARDS                                  

_______________________________

 

2003 "SAIA" PROJECT AWARD

Bridge House, Higgovale

_______________________________

PUBLICATIONS                          › 

_______________________________

PROJECT PDF                             

_______________________________

SHARE THIS PROJECT   

_______________________________