161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

C T I C C

The  Cape Town International Convetion Centre, Foreshore

2003

 

To fulfil its primary purpose, an international convention centre needs to be large enough to accommodate plenary sessions of thousands of delegates, as well as trade exhibitions such as motor shows, while providing all the attendant breakaway and meeting rooms, auditoria, banqueting halls, kitchens, bathrooms and so on. Yet to succeed on an operational level it must also have facilities that can comfortably cater for smaller functions such as weddings, product launches and cultural events.

Efforts were made to open up the design on this large, inhospitable and, in many ways, tricky site. As one example wide entrances were incorporated which have the effect of opening up to invite the city and its people into the space. Another inclusive aspect of the design was the creation of an encompassing new public space. Called Convention Square, this space brings focus on the comings and goings of the Roggebaai Canal, where both the main entrance of the CTICC and that of the Arabella Sheraton Grand Hotel are situated. The Roggebaai Canal extends from Convention Square, the important public space where various modes of transport intersect, to the Victoria & Alfred (V&A Waterfront. As such, it serves as a visible umbilical link between the city and the sea.

The architectural concept was a direct response to the operators' requirements and the characteristics of the site. Conceived early in the design process, the overall design" concept remained little changed throughout.

Proximity of the adjacent Eastern Boulevard flyover presented an interesting challenge in terms of traffic noise. Yet it resulted in a positive attribute with regard to ease of access. The noise issue was overcome by relying on closed conservatories to exclude traffic sounds and the Cape's notoriously strong winds. These also provide the greening that gives visitors a sense of being in a living, breathing, natural environment. This greening of the interiors embraces the Cape's status as one of the seven botanical kingdoms of the world, with indigenous South African species strongly featured.

The space under-the flyover provides a natural access point for delivery vehicles, catering crew and exhibition infrastructure. Noise sensitive parts of the centre are blocked off from the highway while large sections of the buildings that face onto the city comprise glass curtaining, making the building transparent to the extent that commuters in the city are able to see through the centre to the harbour beyond.

This is a particularly spectacular sight when large cruise liners visit the port and are berthed in Duncan Dock beyond. The organisation of the building is logical and relatively simple. Large exhibition rooms are serviced from the hostile area under the freeways, transforming barren space into a marshalling yard.

A triple level gallery or spine is the cohesive element that extends the full length of the centre and links all elements of the building in a logical, unified system.

Logistics called for every aspect of the centre's accommodation offering to be carefully considered. Parking for 375 cars was provided in a single level basement under the exhibition halls, with a further 750 bays beneath the unfinished flyover, in what used to be the Coen Steytler parking garage. Together with the underground parking facilities at the Arabella Sheraton Grand Hotel, the centre provides parking for 1400 cars. The kitchens, situated on the basement level, have corridors linking to every possible catering area.This naturally allows for rapid and direct service without interfering with the pedestrian traffic flow on the levels above.

Practicalities also governed the design style and tone of the interiors. The design brief demanded that they should not only offer a clean, contemporary look as a foil to any style of event, but that they should also be extremely durable and easily maintained.

 

Project in association with Foreshore Architects - Revel Fox and Partners, Van Der Merwe Miszewski Architects, Lucien le Grange Architects, SV Architects, DHK Architects, ACG Architects and Magqwaka Architects.

 

View 'CTICC East Extention'

 

_______________________________

CREDITS       

_______________________________

AWARDS                                   

_______________________________

BEST OF CAPE TOWN AWARDS

arranged by GOOD HOPE FM

"Best Architectural Design in the

Mother City "

SOUTH AFRICAN INSTITUTE OF

STEEL CONSTRUCTION

"National overall winner"

SAPOA NATIONAL AWARD

CTICC (Cape Town International

Convention Centre)

 

SOUTH AFRICAN INSTITUTE FOR

CIVIL ENGINEERING

"Merit Award"

 

CAPE INSTITUTE for ARCHITECTURE

"Award of Commendation"

 

"SAIA" MERIT AWARD (national)

"Award of Commendation

_______________________________

PUBLICATIONS                           › 

_______________________________

PROJECT PDF                             

_______________________________

SHARE THIS PROJECT   

_______________________________