161 LONGMARKET STREET  |  CAPE TOWN   |  +27 21 423 5829

©  2019  VAN  DER  MERWE  MISZEWSKI  ARCHITECTS

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

H I G H V E L D T    H O U S E

Residence -  Gauteng

2008

 

This is a description of a holding idea for a new house in the landscape. The landscape is the South African Highveld, located in Gauteng.

 

The site for the house consists of a collection of diverse environments: an oak forest, open meadows and poplar groves, a river, lake and weir, a white stinkwood forest, a koppie environment and open veld.

 

The brief referred to ‘integration with the Landscape’. An elevated site was chosen, allowing long views to the distant hills, where the white Stinkwood Forest meets the open veld.

 

The house is conceived as a series of pavilions arranged between two planes – the floor and the roof. The planes are located in the forest, at the edge of the veld, and elevated above natural ground by a ‘random measured’ forest of skew columns – abstract tree trunks. The columns support a grid, about which the planning and layout of the pavilions and their functions is ordered.

 

Enclosure is transparent and shaded terraces project into the forest and over the veld. The landscape and the building overlap.

 

The structure of the building relies on a steel frame, clad in part by timber, and fixed to scattered concrete bases.

 

EXTRACT FROM THE GAUTENG INSTITUTE FOR ARCHITECTURE (GIFA) REGIONAL AWARDS 2009: CITATION NOTES

"Highveldt House - van der Merwe Miszewski Architects:
Located on a relatively remote and expansive estate, this site touches the indigenous landscape very lightly. The plan, essentially a platform on stilts that fans out to embrace existing flora, achieves minimum site disturbance and brings interior in close dialogue with exterior. The tilted steel columns (with timber veneer) and the all-glass cladding create an aesthetic that simultaneously blends with the environment while refreshingly contrasting it. In both plan and section, the house harmonises with its context. The detailing of the exterior and the interior are exquisite."

 

_______________________________

CREDITS       

_______________________________

Quantity Surveyor
Turner & Townsend

 

Structural Engineer
LC Consulting

 

Contractor
iQNC

 

Landscape Architect
Sonya Swanepoel

 

Land Surveyor
Mark Wimberley

 

_______________________________

AWARDS                                   

_______________________________

GIFA Regional Awards for

Architecture (3 awards given)

 

INSTITUTE FOR LANDSCAPE

ARCHITECTURE IN SOUTH AFRICA

2011 Corobrick- ILASA Award of

Excellence

 

THE GAUTENG INSTITUTE FOR

ARCHITECTURE (GIFA)

Regional Award for Architecture

2009

 

CHICAGO ATHENAEUM /

EUROPEAN CENTRE FOR

ARCHITECTURE:

International Architecture Awards for

the Best New Global Design 2009

 

SOUTH AFRICAN INSTITUTE OF

STEEL CONSTRUCTION

Best Residential Design

_______________________________

PUBLICATIONS                           › 

_______________________________

PROJECT PDF                             

_______________________________

SHARE THIS PROJECT   

_______________________________